Sunday, 29 January 2012

menjaga hubungan Allah dan manusia

hei hei ,, entry kali ni islamik sikit ...
pernah tak korang duduk muhasabah diri ??
betapa banyak nyer kesalahan korang??
betapa banyak nyer dosa korang ??
ape yg akn jadi pada korang bila dunia nyh tak de??
banyak tak pahala korang ??
boleh ke korang masuk syurga ??
mampu ke korang masuk neraka ??
persoalan demi persoalan yang bermain di benak hatiku ...
aku nyh manusia yang ckup ke segala ilmunya ??
mmg lah kita tak sempurna ... tp kita bole jd sempurna right ??
dan sememangnya kesempurnaan itu yang menjadi idaman setiap org yang beriman
tp macam mana kita nak sesempurna Nabi Muhammad ??
macam mana kita nak istiqomah seperti beliau ??
mampu kah kita semulia beliau ??
sempurna ke solat kita untuk Allah terima ??
bila di tanya soalan2 ini ...
aku terpikir ... macam mana hidupku tanpa pegangan agama yang kuat ..
macam mana rakan rakan ku yang hampir rosak tu ??
diorg nyh tak pernah terpikir ke ??
nikmat yang Allah bg ,, ape yang Allah bg sepatutnya kita harus balaz dgn menyembahNya ,,
melakukan semua perintahnya ,...
hmmmm ,, cakap snglah sue ...
kau sempurna ke segala ibadah kau ???
tak mampu aku nak jawab soalan tuh 
aku tau aku tak mampu...
tapi aku akan cuba 
cuba untuk sempurna ...
tp aku takut ade dosa yang aku tak tau ...
yang hanya mampu ku lakukan ...
BERTAUBAT KEPADAMU ....



hmmmm ,, entry sedih untuk renungan bersama ...

Saturday, 28 January 2012

kawan ...

kawan .. apa erti sayang ... jika hati tak senang ...
kawan .. apa erti kasih .. jika kau tersalah pilih ...
(lagu kawan)
haaaa ,, hai hai hai !!!! 
posting kali ni berkenaan KAWAN
apa itu kawan ???
wuishhhh macam buat karangan la pulokkkkk..
tp tak semua tau ape itu sahabat .... kawan yang sejati ... kawan yang dibawa hingga ke akhir hayat....
wooooo tacing...
kawan nyh banyak .... banyak jenis ...
kawan yang baik ,, kawan yang rapat ,, kawan yang mendengar ,,
kawan yang memujuk ,, kawan yang merosakkan ,,
kawan yang prihatin ,, kawan yang membantu ,, kawan yang suka back up kita...
yang paling susah dan yang paling mahal ialah KAWAN DUNIA AKHIRAT
tu yang paling susah ... 
tp pada aku senang je ,, better biar kite yg jd kawan dunia akhirat tu ,..
biar kite yang sentiasa berada di sisi kawan kita ..
lama lama dia sendiri akan nampak siapa kawan siapa lawan...
walaupun die sering menyakitkan hati kita ...
walaupun kita sering menangis kerana dia ...
hendaklah kita sentiasa senyum didepan dia...
walaupun dalam hati kita tersentuh ,, tidak dapat balasan kasih sayang yg kita curahkan ke dia
tapi ,, satu cara untuk menyayangi rakan ..
kita tak boleh TERLALU SAYANG kan kawan tuh ...
sebab kita akan sentiasa cemburu kan dia
aku da pernah alami perkara sebegitu ...
aku sayangkan kawan baik aku yg sorang ... kita ada banyak persamaan ..
sebab tu aku sayang sangat kat dia ...
tp .. ye lah .. org cantik ...mesty ade pakwe...
aku rasekan die mcm da berubah ... die mcm da tak pedulikan aku ...
bila aku memberontak ... dia makin melawan ...
aku pelik ?? SALAH AKU ke ???
die tak nmpak ke yang aku nyh da tak dipedulikan lagi ...
bila aku pikir pikir balik ...
rupe rupenyer AKU YANG CEMBURU tak bertempat ...
die ade hak pilih jalan die sendiri ... aku sebagai kawan sepatutnya menyokong die ...
bukan mengongkong die ...
hmmmm ,, baru aku sedar ,, tak semua kawan boleh ikut rentak kita ...
sepatutnya kita yng cuba untuk tidak terlalu menyayangi kawan kita ...
berilah die peluang untuk rasa bahagia ,, kecewa ,, sedih ,, disakiti ,, dihargai selain dr rakan dia sendiri ....





TAK SALAH NAK SAYANG KAN KAWAN .. TAPI BIARLAH BERPADA YER ...

relaks and refleksi ....

haaaahhh !!! entry kali nyh releks siket...
penat otak den memikir bende bende yg menyemak kat kepala den nyh haaaaa ...
better den kobar bende bende yang tenang jo lah ...
ape aku merepek nyh ,,,
hahaha okayyy ,, tgok header tuh ??? 
header tu aku buat sendiri ...
tak cnteq yg sblum nyh sbb tu kwn den yg buet...
den try jo..
hahaha ,, den nak kobar satu berita gembira ...
gembira bg den lah ,, korang tak kot ...
oke ,, nervous den nak kobar ...
satu ...
dua ...
tiga ....
den dah KAPEL dgn laki idaman den ....
haaaa ,, nmpak perkara biase kannnn
tp bg den ia luar biasa ..
kerana lelaki nyh jenis yg lain cikit ...
hmmm ,, entah lah tak dapat den nak membayangkan ...
untuk kapel dgn mamat nyh ...
den jd perigi mencari timba ..
tp nyh versi moden la yo ...
den kobar kat dio ,, yg den suko dio ,, sayang dio ,, prihatin dgn dio ...
tp die nyh jnis laki yang tak amek peduli ni semuo ...
haaaa ,, kannn ,, nmpak tak ??
susah tau den takle mamat nyh ...
da lah jnis yang diam jo ,,
tp sekali ckp ,, huh- -'
tekojot den ,,,, 
hahaha ..
akhirnya 24 januari ... den dpt mamat nyh ...
haaa ,, ekau jgn nak amek pakwe den yo ... den syg dio nyh ...
hahahah ...
meraban aku malam malam buta nyh ...

Friday, 27 January 2012

al fatihah ....

permulaan tahun baru yang menyedihkan ...
pada haru jumaat yang lalu ,, 20 januari 2012 ,, 
aku bukak laman web kementerian pelajaran ,, untuk memeriksa namaku samada layak untuk ke sekolah berasrama penuh ...
tetapi hampa .......
namaku tiada disenaraikan di mana mana sekolah pun .....
tak pe ... bukan rezeki ... tggu second intake pulakkk 
belum hilang sedih ... petang aku bukak fb pkai hp aku ...
tgh skroll tetiba terbaca satu artikel 
"IZWAN PILUS MENINGGAL DUNIA"
 
yaAllah .... he is my favourite singer ...
aku rasa macam nak menangis guling guling kat situ ...
kenapa berita sebegini terjadi ??
ade hikmahnya ....
tuhan lebih sayangkan dia ...
padahal baru pagi tuh aku menyanyi lagu die ...
"kembali senyum" dan "indah lelapku"
tetiba die da pergi meninggal kita ...
thun lepas arwah faizal yusop ... (tu pun pelakon kgemaran aku)
pastu achik spin (yg tu mmg favourite family aku)
thun ni dia pula .....
pastu tgok melodi ,, tgok kawan kawan die .. esp adik die ARIL AF menangis ...
aku pun menangis ....
sesungguhnya arwah adalah org yang sgt baik ...
semoga tuhan menempatkan die di tempat org org yang soleh ...
AMINN ..
dan semoga aku mendapat tawaran untuk second intake ...
AMINN...


 
 
 
 
 
 
"kekasih usah merasa ragu dan sangsi ,, kekasih cintaku takkan terbelah bagi ,, keringkan lah air mata di pipimu sayang ... KEMBALI SENYUM ..."

Saturday, 14 January 2012

walau kau tiada di sini ku tetap igt semua pesanmu ..
ku hidup seolah olah kau masih ada ,, bisikkan kata kepadaku ,,
bila kah kau akn utuskan surat buatku ,,
kan ku terus menunggu tibanya kata cintamu......

patah seribu hatiku ,, 
bila mengenangkan segala yang 
kita bina bersama..
haruskah ku lupa ,, 
karena....engkau telah pergi....


biar...pergimu tanpa relamu ..
namun hatiku tetap merasa kejamnya ..
kau meninggalkanku dgn nota nota cinta
buat kita berdua...
bilakah ku bisa menerima ketiadaanmu....
kan ku bakar semua..
hapuskan semua kenangan

patah seribu hatiku ..
bila mengenangkan segala yang
kita bina bersama
haruskah ku lupa..
karena...engkau telah pergi ......





mood : sedih..

Friday, 6 January 2012

aduh penatnyer !!!

hmmmmmmmm....
muka mamat nyh ,, serupa dgn muka aku ...
stress gile ...
mmg betol lah kata senior aku ,, mmg penat f4 nyh...
oke ... first aku dpt masuk kelaz sains... 4sn1
pastu aku akan belajar benda yg baru dan asing ...
add math ,, biologi ,, chemistry ,, physycs
aku sendiri ta paham apebende maksudnya ....
ya Allah mudah mudahan senang lah aku nak belajar ...
pindah ???
tawaran ta dpt lagi ,, aku terpikir ,, kengkawan lelaki aku dah pindah teknik semuanya ..
kalau kengkawan aku yang lain dpt samura gak tak pe lah ...
kalau tak dpt ?? mak aku ckp ta yah pindah lau kengkawan tak de yg g sekolah sama...
adoyaiiii
g mana nyh....
ckgu ckgu soh pindah semua ...
kalau pindah ,, aku nyh da ready ke ??? betol ke ??
alang mak aku g KL sehari dan meraung ...
mampu ke aku duk asrama nanty ...
bole ke belajar ...??
soalan yang bermain di fikiran aku sekarang ........